PROJEKTY 2019

ZREALIZOWANE PROJEKTY 2019

1. ROZGRYWKI AMATORSKIEJ LIGI BADMINTONA

Cykl 9 turniejów ligowych badmintona. Dwudniowe rozgrywki skierowane do amatorów gry w badmintona (młodzież, dorośli, seniorzy). Przeprowadzane w grupach i kategoriach, w zależności od ilości graczy i poziomu zaawansowania. Celem ligowych rozgrywek jest rozwijanie umiejętności gry, doskonalenie sprawności fizycznej w ramach współzawodnictwa oraz popularyzacja dyscypliny badminton wśród społeczeństwa z różnych grup społecznych i środowiskowych w Gminie Grodzisk Mazowiecki. Organizacja dotychczasowych rozgrywek Amatorskiej Ligii Badmintona (2017-2019) cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony uczestników, skupiając w lidze uczestników obu płci, zarówno osoby młode, jak i seniorów. Grono ligi stale poszerza się o kolejne osoby, a organizowane rozgrywki stają się dużym, comiesięcznym wydarzeniem z każdorazowym udziałem ponad 100 uczestników.

2. ZAJĘCIA ABC Badmintona DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Cykl 10 spotkań. Ogólnodostępne, bezpłatne zajęcia, skierowane do dzieci, młodzieży, dorosłych oraz seniorów.  Pod okiem wykwalifikowanych trenerów uczestnicy poznają zasady gry w badmintona, podstawowe elementy techniki i profesjonalny sprzęt sportowy. Celem spotkań jest umożliwienie mieszkańcom Gminy Grodzisk Mazowiecki bliższego zapoznania się z dyscypliną, wypróbowania swoich sił w tej aktywności fizycznej, a w końcowym efekcie zachęcenie do regularnej aktywności fizycznej w ramach sportowej rywalizacji (uczestnictwo w turniejach). W ramach prowadzonych zajęć Fundacja zapewnia wszystkim uczestnikom sprzęt sportowy do gry w badmintona.

3. lato z badmintonem

4. CYKL TURNIEJÓW badmintona (badstrefa)

Cykl 4 turniejów badmintona. Zorganizowanie profesjonalnych rozgrywek badmintona dla młodzieży i dorosłych (kobiet i mężczyzn) w kilku kategoriach, w zależności od poziomu zaawansowania uczestników – gry pojedyncze, gry podwójne kobiet OPEN, gry podwójne mężczyzn OPEN, Mixt – OPEN. Przedmiotowe turnieje stworzą możliwością wypróbowania sił w ramach współzawodnictwa mieszkańców gminy Grodzisk Mazowiecki, posiadających już pewne umiejętności gry w badmintona. Fundacja przewiduje współpracę z wolontariuszami, którzy zostaną zaangażowani do obsługi technicznej turnieju.

5. ZAJĘCIA ABC Squasha DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Cykl 10 spotkań. Ogólnodostępne, bezpłatne zajęcia, skierowane dla dzieci, młodzieży, dorosłych, seniorów.  Pod okiem wykwalifikowanych trenerów uczestnicy poznają zasady gry w squasha, podstawowe elementy techniki i korzystają z profesjonalnego sprzętu sportowego. Celem spotkań jest umożliwienie mieszkańcom Gminy Grodzisk Mazowiecki bliższego zapoznania się z dyscypliną, wypróbowania swoich sił w tej dyscyplinie oraz zachęcenie do regularnej aktywności fizycznej w ramach sportowej rywalizacji (uczestnictwo w turniejach). W ramach prowadzonych zajęć Fundacja zapewnia wszystkim uczestnikom sprzęt sportowy do gry w squasha oraz dostęp do profesjonalnych kortów.

6. CYKL TURNIEJÓW SQUASHA

7. SQUASH LATO (PLENEROWE ZAJĘCIA NA TERENIE GMINY GRODZISK MAZ.)

8. SQUASH CAMP (PLENEROWE WARSZTATY)

9. Lekcje pokazowe Krav Magi

Organizowane w szkołach, na terenie Gminy Grodzisk Maz. spotkania z trenerem. Celem spotkań była prezentacja technik samoobrony z elementami Krav Magi oraz  zapoznanie uczestników z zasadami oraz technikami obrony w sytuacjach zagrożenia.

10. warsztaty KRAV MAGI

11. CROSSTREFA - ZAWODY CROSS FITNESS

12. akademia sportu krav maga

13. Turniej TENIS 10

14. Turniej legia TENIS 10

15. RODZINNY PIKNIK BADMINTONA

16. Turniej TENISA STOŁOWEGO

Cykl turniejów tenisa stołowego o zasięgu wojewódzkim. W roku 2020 zaplanowanych jest 7 jednodniowych spotkań, w których blisko 40 zawodników rywalizuje o miano najlepszego zawodnika. Turnieje odbywają się cyklicznie w odstępach około 6 tygodni. Ostatnie, siódme spotkanie jest finałem oraz jednocześnie podsumowaniem cyklu.

17. amatorska liga tenisa stołowego

Liga tenisa stołowego skierowana jest głównie do mieszkańców Gminy Grodzisk Mazowiecki. Spotkania odbywają się 1 raz w tygodniu, a uczestnicy zdobywają punkty do całorocznego rankingu. Liga powstała w 2020 roku i zrzesza już prawie 50 zawodników. Na koniec sezonu organizowane jest uroczyste podsumowanie oraz wręczenie nagród dla najlepszych uczestników.

18. Strefa Niepodległego Sportu

Celem wystawy „Strefa Niepodległego Sportu” będzie przybliżenie postaci związanych z rozwojem polskiego sportu w okresie II Rzeczpospolitej. Zaprezentujemy wybitnych sportowców XX-lecia międzywojennego oraz dyscypliny sportowe rozwijające się w Niepodległej Polsce.

Wystawa powstała we współpracy z pracownikami Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie, Muzeum Legii Warszawa, Muzeum Powstania Warszawskiego oraz osób prywatnych. Jest dostępna w Strefa Ruchu Książenice przy ul. Młodości 6  od 9 czerwca do 31 października w godzinach otwarcia obiektu. WSTĘP WOLNY!

Wystawa jest realizowana w ramach projektu Pionierzy Polskiej Niepodległości. Sfinansowana ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w ramach Programu Wieloletniego NIEPODLEGŁA na lata 2017/2022.

19. BADMINTON CAMP

5-dniowe zajęcia w formie półkolonii z zakresu gry w badmintona, których celem jest nauka i doskonalenie umiejętności gry w badmintona pod okiem animatora/trenera. Zajęcia stworzą możliwość aktywnego spędzenia wolnego czasu podczas wakacji. W ramach zajęć przewiduje się organizację różnych innych zabaw ruchowych, opiekę animatora oraz wyżywienie. Fundacja zapewnia uczestnikom zajęć niezbędny  sprzęt sportowy do gry w badmintona.

20. RACKETLON

21. BIEGAM BO LUBIĘ

22. MILITARNA STREFA SPORTU

23. LIGA PIĄTEK KSIĄŻENICE - STREFA FOOTBALLU

Liga Piątek – organizacja ligowych rozgrywek piłki nożnej z udziałem 11 amatorskich drużyn, mieszkańców Gminy Grodzisk Mazowiecki. Uczestnicy będą rywalizować miedzy sobą w drużynach 5 – osobowych (skład drużyny 12 osób, skład rozgrywający – 5 osób) podczas 3 kolejek ligowych: zimowej, wiosennej, jesiennej.

W ramach kolejek ligowych drużyny zagrają po 10 meczy. Nad prawidłowym przebiegiem rozgrywek oraz bezpieczeństwem zawodników czuwać będą sędziowie oraz ratownik medyczny.

Po zakończeniu każdej kolejki zostaną wyłonione zwycięskie drużyny, których zawodnicy otrzymają medale, puchary i dyplomy. Podczas 3 finałowych spotkań podsumowujących kolejki ligowe przewidziany jest także poczęstunek dla zawodników Ligi Piątek.

Łącznie 16 spotkań ligowych

24. KSIĄŻENICKA LIGA MISTRZÓW - STREFA FOOTBALLU

Rozgrywki piłkarskie dla dzieci organizowane na sztucznym całorocznym boisku o wymiarach 120 m x 72m zlokalizowanym w Książenicach. Projekt skierowany głównie do dzieci z Gminy Grodzisk Mazowiecki. Roczniki od 2009 do 2011 rywalizują w 9-cio osobowych zespołach. Każdy zespół posiada ławkę graczy rezerwowych oraz trenera. Rozgrywki prowadzone są w weekendy oraz odbywają się z dużą rzeszą kibiców, którą stanowią rodzice najmłodszych zawodników. Na koniec sezonu każdy z uczestników otrzymuje pamiątkowy medal, a najlepsze zespoły nagrody.

25. TURNIEJ PIŁKARSKI DLA DZIEWCZĄT - STREFA FOOTBALLU

26. MIKOŁAJKOWE NOCNE GRANIE