PROJEKTY 2020

ZREALIZOWANE PROJEKTY 2020

1. ZAJĘCIA ABC Badmintona DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Cykl 10 spotkań. Ogólnodostępne, bezpłatne zajęcia, skierowane do dzieci, młodzieży, dorosłych oraz seniorów.  Pod okiem wykwalifikowanych trenerów uczestnicy poznają zasady gry w badmintona, podstawowe elementy techniki i profesjonalny sprzęt sportowy. Celem spotkań jest umożliwienie mieszkańcom Gminy Grodzisk Mazowiecki bliższego zapoznania się z dyscypliną, wypróbowania swoich sił w tej aktywności fizycznej, a w końcowym efekcie zachęcenie do regularnej aktywności fizycznej w ramach sportowej rywalizacji (uczestnictwo w turniejach). W ramach prowadzonych zajęć Fundacja zapewnia wszystkim uczestnikom sprzęt sportowy do gry w badmintona.

Zadanie dofinansowane ze środków gminy Grodzisk Mazowiecki.

2. cykl turniejów badmintona (badstrefa)

Cykl 4 turniejów badmintona. Zorganizowanie profesjonalnych rozgrywek badmintona dla młodzieży i dorosłych (kobiet i mężczyzn) w kilku kategoriach, w zależności od poziomu zaawansowania uczestników – gry pojedyncze, gry podwójne kobiet OPEN, gry podwójne mężczyzn OPEN, Mixt – OPEN. Przedmiotowe turnieje stworzą możliwością wypróbowania sił w ramach współzawodnictwa mieszkańców gminy Grodzisk Mazowiecki, posiadających już pewne umiejętności gry w badmintona. Fundacja przewiduje współpracę z wolontariuszami, którzy zostaną zaangażowani do obsługi technicznej turnieju.

3. ROZGRYWKI AMATORSKIEJ LIGI BADMINTONA

Cykl 9 turniejów ligowych badmintona. Dwudniowe rozgrywki skierowane do amatorów gry w badmintona (młodzież, dorośli, seniorzy). Przeprowadzane w grupach i kategoriach, w zależności od ilości graczy i poziomu zaawansowania. Celem ligowych rozgrywek jest rozwijanie umiejętności gry, doskonalenie sprawności fizycznej w ramach współzawodnictwa oraz popularyzacja dyscypliny badminton wśród społeczeństwa z różnych grup społecznych i środowiskowych w Gminie Grodzisk Mazowiecki. Organizacja dotychczasowych rozgrywek Amatorskiej Ligii Badmintona (2017-2019) cieszyła się dużym zainteresowaniem ze strony uczestników, skupiając w lidze uczestników obu płci, zarówno osoby młode, jak i seniorów. Grono ligi stale poszerza się o kolejne osoby, a organizowane rozgrywki stają się dużym, comiesięcznym wydarzeniem z każdorazowym udziałem ponad 100 uczestników.

4. ZAJĘCIA ABC Squasha DLA POCZĄTKUJĄCYCH

Cykl 10 spotkań. Ogólnodostępne, bezpłatne zajęcia, skierowane dla dzieci, młodzieży, dorosłych, seniorów.  Pod okiem wykwalifikowanych trenerów uczestnicy poznają zasady gry w squasha, podstawowe elementy techniki i korzystają z profesjonalnego sprzętu sportowego. Celem spotkań jest umożliwienie mieszkańcom Gminy Grodzisk Mazowiecki bliższego zapoznania się z dyscypliną, wypróbowania swoich sił w tej dyscyplinie oraz zachęcenie do regularnej aktywności fizycznej w ramach sportowej rywalizacji (uczestnictwo w turniejach). W ramach prowadzonych zajęć Fundacja zapewnia wszystkim uczestnikom sprzęt sportowy do gry w squasha oraz dostęp do profesjonalnych kortów.

Zadanie dofinansowane ze środków gminy Grodzisk Mazowiecki.

5. ZAJĘCIA squasha (kobieta rakieta)

Cykliczne zajęcia dla dzieci, kobiet i mężczyzn z udziałem trenera/instruktora z podziałem na grupy. Zajęcia skierowane do osób posiadających już pewne umiejętności gry. Uczestnicy zajęć będą doskonalić technikę gry w squasha.  W 2020 roku przewiduje się spotkania zgodnie z poniższym:
Grupa żeńska  – 40 godzin zajęć
Grupa męska – 20 godzin zajęć
Grupa dziecięca – 10 godzin zajęć

6. liga piątek książenice - strefa footballu

Liga Piątek – organizacja ligowych rozgrywek piłki nożnej z udziałem 11 amatorskich drużyn, mieszkańców Gminy Grodzisk Mazowiecki. Uczestnicy będą rywalizować miedzy sobą w drużynach 5 – osobowych (skład drużyny 12 osób, skład rozgrywający – 5 osób) podczas 3 kolejek ligowych: zimowej, wiosennej, jesiennej.

W ramach kolejek ligowych drużyny zagrają po 10 meczy. Nad prawidłowym przebiegiem rozgrywek oraz bezpieczeństwem zawodników czuwać będą sędziowie oraz ratownik medyczny.

Po zakończeniu każdej kolejki zostaną wyłonione zwycięskie drużyny, których zawodnicy otrzymają medale, puchary i dyplomy. Podczas 3 finałowych spotkań podsumowujących kolejki ligowe przewidziany jest także poczęstunek dla zawodników Ligi Piątek.

Łącznie 16 spotkań ligowych

7. książenicka liga mistrzów - strefa footballu

Rozgrywki piłkarskie dla dzieci organizowane na sztucznym całorocznym boisku o wymiarach 120 m x 72m zlokalizowanym w Książenicach. Projekt skierowany głównie do dzieci z Gminy Grodzisk Mazowiecki. Roczniki od 2009 do 2011 rywalizują w 9 -cio osobowych zespołach. Każdy zespół posiada ławkę graczy rezerwowych oraz trenera. Rozgrywki prowadzone są w weekendy oraz odbywają się z dużą rzeszą kibiców, którą stanowią rodzice najmłodszych zawodników. Na koniec sezonu każdy z uczestników otrzymuje pamiątkowy medal, a najlepsze zespoły nagrody.

8. Turniej Piłkarski Online w Fifa20

Ogólnopolski turniej piłkarski online w grę Fifa20. Turniej skierowany do graczy posiadających konsolę Xbox One lub PlayStation 4 z dostępem do internetu. Zawody odbywają się w 4 kategoriach, a maksymalna liczba uczestników w jednej kategorii to 32 osoby. Rywalizacja przebiega pod okiem sędziego, który czuwa nad rankingiem. Na zwycięzców czekają cenne nagrody, które rozsyłane są drogą pocztową.

9. liga tenisa stołowego
Liga tenisa stołowego skierowana jest głównie do mieszkańców Gminy Grodzisk Mazowiecki. Spotkania odbywają się 1 raz w tygodniu, a uczestnicy zdobywają punkty do całorocznego rankingu. Liga powstała w 2020 roku i zrzesza już prawie 50 zawodników. Na koniec sezonu organizowane jest uroczyste podsumowanie oraz wręczenie nagród dla najlepszych uczestników.

10. turnieje tenisa stołowego
Cykl turniejów tenisa stołowego o zasięgu wojewódzkim. W roku 2020 zaplanowanych jest 7 jednodniowych spotkań, w których blisko 40 zawodników rywalizuje o miano najlepszego zawodnika. Turnieje odbywają się cyklicznie w odstępach około 6 tygodni. Ostatnie, siódme spotkanie jest finałem oraz jednocześnie podsumowaniem cyklu.